Upplev mer på Storsudret

Öns fem sydligaste socknar bildar ett område som kallas för Storsudret. Med flest soltimmar i hela landet, storslagen natur och massor att se och göra, är Gotlands södra udde en destination för alla på jakt efter upplevelser utöver det vanliga.

raukar

Naturupplevelser och aktiviteter

Var du än befinner dig på Storsudret är det nära till vatten. På östra sidan hittar du kilometerlånga sandstränder för sköna bad, och längs med kusten på västra sidan finns högplatåer som bjuder på milsvid havsutsikt. Däremellan breder alvarmarker och hedlandskap ut sig, rika på fossiler av växter och djur som levde på ön för 400 miljoner år sedan. 

Storsudret är en aktiv jordbruksbygd. Det småskaliga odlingslandskapet berättar en historia från gångna tider samtidigt som det blickar in i framtiden genom ett medvetet ekologiskt jordbruk. Gårdsbutikerna är många. Det senaste tillskottet är Sibbjäns. Ett spännande projekt som ska bli en självförsörjande gård med allt från djuruppfödning till grönsaksodling, destilleri och musteri – med fokus på hållbart. 

Naturreservat Holmhällar är ett måste när man kommer till Storsudret. Både för att vandra genom det annorlunda raukfältet och för att se det lilla fiskeläget som gränsar till den vita stranden i Austre.

Vacker kustväg kallas landsvägen som slingrar sig fram längs med vattenbrynet på väg mot öns sydligaste udde. Sträckan kantas av naturreservaten Husrygg och Vaktbackar med höga, mjukt formade vallar. Detta är en perfekt plats för picknick och fågelskådning. Här passerar tusentals flyttfåglar vår och höst, och året runt kan du se havs- och kungsörnar sväva över markerna, på jakt efter kaniner och rävar. 

Hoburgen är mest känd för sin väderstation och det är nog få  som vet att klippan med flest soltimmar i hela landet är omgiven av hedar och hav. Klara dagar kan Ölands nordspets siktas i väster medan det vidsträckta åkerlandskapet, med glest spridda oxlar i öster, för tankarna till Afrikas varma savanner. Hoburgen består egentligen av fem klintar, alla av revkalksten. Här finns mytomspunna grottor och de 20–30 meter höga platåerna bjuder på magnifik utsikt över Östersjön, alvarmarkerna och de kringliggande fälten. 

Ett bra sätt att utforska hela Storsudret är att cykla eller vandra. Småvägarna är många och du kommer naturen och vardagslunken nära från sadeln. Inspiration och information om vandringar, cykelturer och andra sevärdheter hittar du här – klicka här! 

IMG_5006

Badplatser

Det finns vackra stränder både på östra och västra sidan av Gotlands södra udde. Längs västkusten är de spridda och lite mindre, medan östkusten har längre sanddyner som underlättar bad för barn och har gott om plats för sport.

Austre: Härlig, lång sandstrand på östra sidan, med ön Heligholmen som blickfång. Skyltat från vägen som går söderut från Hamra, förbi Holmhällar Naturreservat i riktning mot Nore.

Burgsviks bad: Barnvänlig sandstrand i anslutning till hamnen. Längre ut på piren finns ett hopptorn och djupare vatten samt en havsbastu som även kan bokas av privata sällskap. www.burgsvikshavsbastu.se

Faludden: Ute på den vackra landtungan Faludden, öster om Burgsvik, finns en mindre känd sandstrand. Här är det långgrunt och därmed varmare i vattnet än på många andra ställen.

Fide Havspool: Genom syresättning och pumpning av varmt vatten från den grunda viken in i bassängen, ska Fide Havspool bidra till att rädda Burgsviken. Det fina med metoden är att badtemperaturen i poolen konstant ligger 4–6 grader högre än i havet utanför. 

Vändburg: Sandstrand i bukten norr om det gamla fiskeläget Vändburg på Storsudrets östra sida, mellan Hamra och Holmhällar Naturreservat. Särskilt skön att solbada på när vinden friskar i från väster.

image.aspx

Boende

Burgsvik är centralorten på Storsudret. Här hittar du bland annat en Ica-butik, en Gulf-mack med postservice samt Bolist som säljer byggprylar, målarfärg och en hel del annat till hemmet. Musikprogrammet Så mycket bättre, som spelats in här sedan 2010, har bidragit till att göra Storsudret och Burgsvik till Gotlands nya hotspot. I högsäsong kan det vara svårt att hitta boende, så var ute i god tid om du vill boka övernattning. 

Bocksarve Bo och Rum – Två charmiga lägenheter i ombyggd lada i Burgsvik. Hyrs ut under perioden juni–september. Perfekt som utgångspunkt för vandring, cykelturer eller bara ta dagen som den kommer. Flera restauranger på gångavstånd.

Burgsviks camping – Kvalitetscamping med swimmingpool och småstugor. Ett stenkast från Burgsviks hamn och 10 minuters promenad till mataffär och bensinmack. 

Fide Äventyrsby & Camping  – Här kan du bo i en träkoja och låta barnen åka rutschkana ut direkt ifrån sängen- Eller hyra en stuga nära havet, om du inte campar, förstås. 

Grå Gåsen (på bilden ovan) – Boutiquehotell där TV-programmet Så mycket bättre spelas in. Här kan du boka samma rum som kända svenska artister har sovit i och njuta av skön barfotalyx runt poolen.

Gåsen Out – Bed & Breakfast och systerhotell till Grå Gåsen, beläget ca 1,5 km norr om Burgsvik. På området finns nybyggda padelbanor och uteservering.

Hyra hus/stugaPå Airbnb kan du hitta både kalkstenshus och inredda gotlandslador att hyra.

Pensionat Holmhällar – Granne med raukfältet ligger detta klassiska pang. Här finns enkel- och dubbelrum med dusch och toalett, samt fullt utrustade stugor för upp till 6 personer. Närbelägna sandstränder lockar till bad och månskenspromenader.

Sjövärnsgården – Ett havsnära vandrarhem vid foten av Hoburgen. Enkel standard som vägs upp av det mycket vackra läget med havsutsikt och närhet till Majstre restaurang och café..

Uppställningsplats för husbilar: Det finns flera ställen där du kan parkera husbilen för natten. Klicka på länken ovan för mer information!

 

IMG_5129

 

Restauranger och caféer 

På senare år har Storsudret blivit något av ett matmecka. Här odlas både vin och bryggs öl. Här förädlas kött och föds upp fisk med hållbarhet i fokus. Under sommarmånaderna välsignas dessutom den södra udden av riktigt bra restauranger och kaféer, alla inom ett par mils radie.

Burgsviks Bryggeri Här bryggs två folköl och åtta sorters starköl samt årgångsprodukter som Whiskey Stout. Från malt till flaska. Bryggerivisning och Sommarbar anordnas sommartid.

Busters Mack – Välsorterad glassbar med bra flukt. Vägg i vägg öppnar ny inredningsbutik fylld med snygga saker.

Burgsviks Krog (BK) – Restaurang öppen året runt. Drivs av lokala hjältarna Ellen och Robin som serverar god hemlagad mat och pizza till lunch och middag. Biljard och livemusik.

Grå Gåsen – Varje sommar tar en känd stockholmskrog över köket i Gåsens mysiga lada. Utsökt mat och folktätt i högsäsong, så boka bord i god tid!

Guldkaggen (på bilden ovan) – Krog med guldläge i Burgsviks hamn. Drivs av stjärnkocken Danyel Couet. Hans franskinspirerade meny tillreds utomhus och bidrar till härlig piazza-känsla.

Gåsen Out – Bistro någon kilometer norr om Burgsvik. Serverar enklare maträtter, öl, vin och fika. Under högsäsong utlovas livemusik, quiz och temakvällar.

Hamra krog – Bästa franska köket på södra Gotland står Nina och Jakob Ringbom för. Bohemiskt ställe med skön ambiance.

Körsbärsgården – Bistro och kafé som erbjuder delikat mat och hembakat fikabröd till kaffet. Ett stopp på vägen i denna vackra, vita oas rekommenderas varmt. 

Majstre – Restaurangen med Gotlands bästa läge, mitt i naturen och med fri utsikt över havet. Köket levererar gotländska kulinariska upplevelser för alla smaker.

Martinas matbil – Har du tur så har Storsudrets matprofil #1 ställt upp sin foodtruck vid stranden i Vändburg eller utanför biografen i Burgsvik idag. Missa inte hennes fräscha pokebowls!

Pensionat Holmhällar – Rustik lunchservering bland tallarna, alldeles intill Holmhällars raukfält. Känt för sin smörstekta, panerade spätta och lammsmäcka. 

Restaurang Vejde Vamlingbo Prästgård – I prästgårdscaféet erbjuds mat och fika. Här fokuserar paret Vejde på lokala råvaror och mycket hämtas från den egna köksträdgården. Utsökt gott! Är du inte hungrig, är blomsterprakten som omger uteserveringen värd ett besök i sig.

Snausarve Gårdsbryggeri – Gammalt stall som byggts om till bryggeri. Vägg i vägg ligger puben som serverar mat, egenbryggd öl, gotländsk sprit och vin. Sommartid arrangeras bl a marknad, spelningar, konstkurser, massage och sagoläsning. 

 

IMG_6798

 

Kultur och shopping 

I denna glest befolkade del av ön sjuder ett rikt konst- och kulturliv. På liten yta samsas flera utmärkta konstnärer, utställare och museer. Här finns även en prunkande handelsträdgård och flera fina små butiker där du kan handla produkter direkt från personerna som har skapat dem. 

Bottarve museigård ligger i Vamlingbo socken. Gården har blivit ett klassiskt besöksmål på grund av sin ursprunglighet och den inblick besökare kan få i det sena 1800-talets liv på ön. Här finns även ett kafé och en butik med gotländskt kvalitetshantverk, samt en gammaldags lekplats. 

Fide Fajans är ett välkänt krukmakeri längs med väg 142, cirka fem kilometer norr om Burgsvik. I en inglasad veranda med klättrande krasseblommor och vinrankor ända upp till taket säljer konstnären Ingela Karlsson muggar, tallrikar, skålar, kannor och större flätade fruktskålar med fajansglasyr i vitt med inslag av tunna pastellfärger. Här hittar du både vackert vardagsporslin och samlarobjekt.

Gotlands strumpfabrik är egentligen en butik med adress Burgsviksvägen 31. Här säljer paret Ulrika Ek och Urban Gustavsson sköna, stickade kläder och strumpor i naturmaterial under eget varumärke. All produktion sker i Boge nära Slite på norra Gotland. 

Keramikstudionsom LottaMari Eriksson har drivit på fastlandet i 20 år, flyttar till Fidenäs våren 2023. Formspråket är vackert avskalat med utsökta detaljer inspirerade av Gotland. Leran och glasyrerna för tankarna till havet, sanden, kalkstenen och medeltidens mystik. Hos LottaMari finns presenten till den som redan har allt.

Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark (på bilden ovan) är inrymd i en vacker trädgård som anlades för visningar redan på 1940-talet. I det arkitektoniskt prisade, moderna galleriet med tillhörande paviljonger visar Marita och Jon Jonsson svensk och internationell samtidskonst, och i barnens konstverkstad bedrivs skapande verksamhet för yngre talanger. 

Långmyre Vineri är en lokal vinproducent som startades 2018 av Emma Serner, sommelier, och Andrea Guerra, utbildad vinmakare och vinagronom med rötter i Italien. Den fem hektar stora vingården i Hamra levererar än så länge små kvantiteter av utsökt vitt vin och en frisk, fruktig rosé. Vill du veta mer om vad det innebär att driva vingård på Gotland kan du boka en rundtur i vineriet i Burgsvik där paret demonstrerar förädlingsprocessen.

Museum Lars Jonsson ligger på övervåningen i kulturminnesmärkta Vamlingbo Prästgård byggd 1779. Här visas verk ur den kände fågelmålarens akvareller och oljemålningar – ofta fåglar vid Storsudrets stränder. När du ändå är här, passa på att gå in i Vamlingbo kyrka! Den byggdes i sandsten på 1200-talet, med bärande pelare i omväxlande vit och rosa Hoburgsmarmor. 

Naturum är en spännande interaktiv utställning om öns geologi, djur och unika natur. Inrymd i en ladugårdslänga framför Vamlingbo prästgård.

Vamlingbo Kulturscen är en ny satsning, inrymd i ladan mittemot Naturum. I den långsmala lokalen, med plats för ett 80-tal personer, spelas både teater och musik. På reportoaren finns många världsberömda artister inom allt från jazz  till klassiskt piano och gitarr.

Vamlingbolaget var från början ett mejeri som Kristina Torsson köpte 1983. Hon var redan då en känd svensk modeskapare, formgivare och entreprenör som på 1960-talet var medgrundarna till textilföretaget Mah-Jong i Stockholm. Här kan du köpa kläder och accessoarer i hennes vackra mönster, ofta inspirerade från naturen och djuren eller från konsten.
 

Välkommen till Gotlands sydspets!

IMG_8782
IMG_5743

Upplev mer på Storsundret

Öns fem sydligaste socknar bildar ett område som kallas för Storsudret. Med flest soltimmar i hela landet, storslagen natur och massor att se och göra, är Gotlands södra udde en destination för alla som är på jakt efter upplevelser utöver det vanliga.

IMG_9514

Vägbeskrivning

Utgå från Burgsvik och fortsätt rakt söderut i cirka 12 km, tills skylten ”Vacker kustväg till Hoburgen” dyker upp. Ta höger och följ vägen fram till havet där den svänger vänster och sedan fortsätter söderut. När du nått de höga klipporna är du framme vid Majstre Restaurang Bar & Café.  

Öppettider café

  1. måndag - söndag

Välkommen till Gotlands sydspets för en fikapaus!

Öppettider restaurang

  1. mån
  2. tis - sön

PS. Köket stänger 30 minuter innan vi stänger restaurangen 

Varmt välkommen till Majstre på en bit mat med havsutsikt!