Upplev mer på Gotlands sydspets!
Öns fem sydligaste socknar bildar ett område som kallas för Storsudret. Med flest soltimmar i hela landet, en storslagen natur och massor att se och göra, är Gotlands södra udde en destination för alla som är på jakt efter upplevelser utöver det vanliga.

Naturupplevelser och aktiviteter
Var du än befinner dig på Storsudret är det nära till vatten. På östra sidan hittar du kilometerlånga sandstränder för sköna bad, och längs med kusten på västra sidan finns högplatåer som bjuder på milsvid havsutsikt. Däremellan breder alvarmarker och hedlandskap ut sig, rika på fossiler av växter och djur som levde på ön för 400 miljoner år sedan.
Storsudret är en aktiv jordbruksbygd. Det småskaliga odlingslandskapet berättar en historia från gångna tider samtidigt som det blickar in i framtiden genom ett medvetet ekologiskt jordbruk. Gårdsbutikerna är många. Det senaste och mest spännande tillskottet är Sibbjäns, med allt från djuruppfödning till grönsaksodling, destilleri och musteri – med fokus på hållbart.
Naturreservat Holmhällar är ett måste när man kommer till Storsudret. Både för att vandra genom det annorlunda raukfältet, och för att se det lilla fiskeläget som gränsar till den vita stranden i Austre.
Vacker kustväg kallas landsvägen som slingrar sig fram längs med vattenbrynet, på väg mot öns sydligaste udde. Sträckan kantas av naturreservaten Husrygg och Vaktbackar med sina höga, mjukt formade vallar. Detta är en perfekt plats för picknick och fågelskådning. Här passerar tusentals flyttfåglar vår och höst, och året runt kan du se havs- och kungsörnar sväva över markerna, på jakt efter kaniner och rävar.
Hoburgen är nog mest känd för sin väderstation, men få känner till att klippan med flest soltimmar i hela landet, är omgiven av hedar och hav. Klara dagar kan Ölands nordspets siktas i väster, medan det vidsträckta åkerlandskapet med glest spridda oxlar i öster för tankarna till Afrikas varma savanner. Hoburgen består egentligen av fem klintar, alla av revkalksten. Här finns mytomspunna grottor och de 20–30 meter höga platåerna bjuder på magnifik utsikt över Östersjön, alvarmarkerna och de kringliggande fälten.
Ett bra sätt att utforska hela Storsudret är genom att cykla eller vandra. Småvägarna är många och du kommer naturen och vardagslunken nära från sadeln. Inspiration och information om vandringar, cykelturer och andra sevärdheter hittar du här – klicka här!

Badplatser
Austre: Härlig, lång sandstrand på östra sidan, med ön Heligholmen som blickfång. Skyltat från vägen som går söderut från Hamra, förbi Holmhällar Naturreservat i riktning mot Nore.
Burgsviks bad: Barnvänlig sandstrand i anslutning till hamnen. Längre ut på piren finns ett hopptorn och djupare vatten samt en havsbastu som även kan bokas av privata sällskap. www.burgsvikshavsbastu.se
Faludden: Ute på den vackra landtungan Faludden, öster om Burgsvik, finns en mindre känd sandstrand. Här är det långgrunt och därmed varmare i vattnet än på många andra ställen.
Fide Havspool: Genom syresättning och pumpning av varmt vatten från den grunda viken in i bassängen, ska Fide Havspool bidra till att rädda Burgsviken. Det fina med metoden är att badtemperaturen i poolen konstant ligger 4–6 grader högre än i havet utanför.
Vändburg: Sandstrand i bukten norr om det gamla fiskeläget Vändburg på Storsudrets östra sida, mellan Hamra och Holmhällar Naturreservat. Särskilt skön att solbada på när vinden friskar i från väster.

Boende
Sommartid det många som besöker Storsudret. Under vecka 28–31 kan det vara knepigt att hitta boende, så var ute i god tid om du vill du stanna lite längre.
Grå Gåsen (på bilden ovan) – Boutiquehotell som blivit nationellt känt via TV-programmet Så mycket bättre. Här kan du boka samma rum som kända svenska artister har sovit i och njuta av skön barfotalyx.
Gåsen Out – Ett enklare systerhotell till Grå Gåsen, beläget ca 1,5 km norr om Burgsvik. På området finns nybyggda padelbanor och en trevlig uteservering.
Fide Äventyrsby & Camping – Här kan du bo i en träkoja och låta barnen åka rutschkana ut direkt ifrån sängen, eller hyra en stuga nära havet. Om du inte campar, förstås.
Burgsviks camping – Kvalitetscamping med pool och 5 småstugor, ett stenkast från Burgsviks hamn. På restaurang Safari kan du njuta av delikata pizzor bakade i stenugn.
Pensionat Holmhällar – Granne med ett storslaget raukfält ligger detta klassiska pang. Här finns enkel- och dubbelrum med dusch och toalett, samt fullt utrustade stugor för upp till 6 personer. Närbelägna sandstränder lockar till bad och månskenspromenader.
Sjövärnsgården – Ett havsnära vandrarhem vid foten av Hoburgen. Klart prisvärt med tanke på det oslagbara läget.
Hyra hus/stuga: Kom ihåg att leta bland hyresobjekten på Airbnb också. Där kan du hitta både kalkstenshus och inredda gotlandslador att hyra.
Uppställningsplatser för husbilar: Om du kommer till Storsudret med husbil finns det flera ställen där du kan parkera för natten.

Restauranger och caféer
På Storsudret odlas både vin och produceras stenmalet mjöl, öl och salmbärssylt. Här förädlas kött och föds upp fisk med hållbarhet i fokus. Under sommarmånaderna välsignas Sudret av riktigt bra restauranger och kaféer, alla inom ett par mils radie.
Busters Mack – Välsorterad glassbar med bra flukt. Vägg i vägg ligger en sommarboutique fylld med fina kläder och vackra inredningsdetaljer.
Fiket – Restaurangen som är öppen året runt. Serverar pizza och husmanskost till lunch och middag. Storbildsskärm finns för alla fotbollsintresserade.
Grå Gåsen – Sommartid gästspelar namnkunniga kockar i Gåsens mysiga lada. Utsökt mat och folktätt i högsäsong, så boka bord i god tid!
Guldkaggen (på bilden ovan) – Krog med guldläge i Burgsviks hamn. Drivs av stjärnkocken Danyel Couet, också känd från TV. Hans franskinspirerade meny tillreds under tak utomhus och bidrar till skön piazza-känsla.
Gåsen Out – Hotell med bistro någon kilometer norr om Burgsvik. Serverar enklare maträtter, öl, vin och fika. Under högsäsong utlovas livemusik, quiz och temakvällar.
Hamra krog – Bästa franska köket på södra Gotland står Nina och Jakob Ringbom bakom. Bohemiskt ställe med krukmakeri-anor och hög ambiance.
Körsbärsgården – Bistro och kafé som erbjuder delikat mat med influenser från Sardinien och hembakat fikabröd till kaffet. Ett stopp på vägen i denna vackra, vita oas rekommenderas varmt.
Majstre – Hit kommer du både för den undersköna naturens skull, och för det nya, kulinariska köket. Oavsett om du väljer att äta lunch eller middag i den nyinredda restaurangen, eller bara ta en kopp kaffe i det nya caféet, kan du vara säker på att du får njuta av öns mest storslagna havsutsikt.
Martinas matbil – Har du tur så har Storsudrets matprofil #1 ställt upp sin foodtruck vid stranden i Vändburg eller utanför biografen i Burgsvik idag. Missa inte hennes fräscha pokebowls!
Pensionat Holmhällar – Rustik lunchservering bland tallarna, alldeles intill Holmhällars raukfält. Känt för sin smörstekta, panerade spätta och lammsmäcka.
Safari – Nyöppnad servering på Burgsviks camping. Serverar goda smash burgers och stenugnsbakad pizza med bland annat burrata och ruccola.
Vamlingbo prästgård – I prästgårdscaféet erbjuds lunch och fika. Här används lokala råvaror och mycket hämtas från den egna köksträdgården. Det smakar bra och blomsterprakten som omger uteserveringen är värd ett besök i sig.

Kultur och sevärdheter
I den här glesbefolkade delen av ön sjuder ett rikt konst- och kulturliv. På liten yta samsas flera utmärkta konstnärer, utställare och museer. Och de fem medeltida kyrkorna rymmer ovärderliga kulturskatter liksom den historiska stenhusbebyggelsen. I markerna finns gott om förhistoriska minnen som vikingatida hamnlägen, boplatser och gravar.
Fide Fajans är ett välkänt krukmakeri längs med väg 142, cirka fem kilometer norr om Burgsvik. I en inglasad veranda med klättrande krasseblommor och vinrankor ända upp till taket, säljer konstnären Ingela Karlsson muggar, tallrikar, skålar, kannor och större flätade fruktskålar med fajansglasyr i vitt med inslag av tunna pastellfärger. Här hittar du både vackert vardagsporslin och samlarobjekt.
Keramikstudion, som LottaMari Eriksson har drivit på fastlandet i 20 år, flyttar till Fidenäs våren 2023. Formspråket är vackert avskalat med utsökta detaljer inspirerade av Gotland. Leran och glasyrerna för tankarna till havet, sanden, kalkstenen och medeltidens mystik. Hos LottaMari finns presenten till den som redan har allt.
Körsbärsgårdens Konsthall och Skulpturpark (på bilden ovan) är inrymd i en vacker trädgård anlagd för visningar redan på 1940-talet. I det arkitektoniskt prisade, moderna galleriet med tillhörande paviljonger, visas svensk och internationell samtidskonst, och i barnens konstverkstad bedrivs skapande verksamhet för yngre talanger.
Långmyre Vineri är en lokal vinproducent som startades 2018 av Emma Serner, sommelier, och Andrea Guerra, utbildad vinmakare och vinagronom med rötter i Italien. Den fem hektar stora vingården i Hamra levererar än så länge små kvantiteter av utsökt vitt vin och en frisk, fruktig rosé. Vill du veta mer om vad det innebär att driva vingård på Gotland kan du boka en rundtur i vineriet i Burgsvik där paret demonstrerar förädlingsprocessen. Häng med i starten på en spännande gotländsk vinhistoria!
Museum Lars Jonsson lligger på övervåningen i kulturminnesmärkta Vamlingbo Prästgård byggd 1779. Här visas verk ur den kände fågelmålarens akvareller och oljemålningar, ofta fåglar vid Storsudrets stränder. När du ändå är här, passa på att gå in i Vamlingbo kyrka. Den byggdes på 1200-talet i sandsten, med bärande pelare i omväxlande vit och rosa Hoburgsmarmor.
Naturum är en spännande interaktiv utställning om öns unika natur. Inrymd i en ladugårdslänga framför Vamlingbo prästgård.
Vamlingbo Kulturscen är en ny satsning, inrymd i ladan mittemot Naturum. I den långsmala lokalen, med plats för ett 80-tal personer, spelas både teater och musik. På reportoaren finns många världsberömda artister inom allt från jazz till klassiskt piano och gitarr.
Bottarve museigård ligger i Vamlingbo socken. Gården har blivit ett klassikt besöksmål på grund av sin ursprunglighet och den inblick besökare kan få i det sena 1800-talets liv. Här finns även ett kafé och en butik med gotländsk kvalitetshantverk, samt en gammaldags lekplats.
Välkommen till Gotlands sydspets!

Det är lätt att hitta till Majstre
Styr kosan mot Burgsvik och fortsätt därefter söderut på Hoburgsvägen tills den tar slut – antingen via "Vacker kustväg" (skyltat) eller förbi Sundres fina kyrka. När du har nått parkeringen vid den karaktäristiska Hoburgsklippan är du framme.
Välkommen in på en bit mat, något att dricka eller en fika!
Kontakt
- Telefon 0723-57 20 70
- Email info@majstre.se
- Adress Sundre Majstre 190 623 30 Burgsvik
Öppettider restaurang
- måndag - söndag Stängt
Öppettider i påsk
skärtorsdag – annandagen 11.30–16.00
långfredag – påskafton serverar vi även middag 18.00–21.00
Öppettider café
- mån - sön Stängt
Öppettider i påsk:
skärtorsdag – annandagen 11.00–16.00